baner final

Rewolucję we współczesnej technice, ze względu na szczególne właściwości, zapowiadają materiały zawierające ziarna krystaliczne o wielkości od kilku do 100 nanometrów (nm), to jest jednostek stanowiących 1 milionową część milimetra.

 

Obecność ziaren tej wielkości nadaje szkłu szereg specyficznych cech. Opracowane zostały szkła, w których przez obróbkę termiczną wywołuje się powstanie nanometrycznych ziaren krystalicznych o strukturze kwarcu, czyli minerału występującego powszechnie w postaci piasku, do której wbudowano atomy litu, glinu i magnezu. Ich obecność nie zmniejsza przeźroczystości szkła, zwiększa natomiast jego wytrzymałość mechaniczną, a dzięki zerowej wartości współczynnika rozszerzalności cieplnej szkła nie zmieniają wymiarów z temperaturą i nie pękają nawet przy najgwałtowniejszych jej zmianach. Wytwarza się z nich naczynia kuchenne, ?płyty ceramiczne? kuchenek elektrycznych, ale i wiele urządzeń technicznych, jak na przykład wielkie 8 m lustra teleskopów astronomicznych, gdyż ich ogniskowe zachowują stałą wielkość bez względu na temperaturę otoczenia. W Katedrze Technologii Szkła i Powłok Amorficznych Wydziału Inżynierii Materiałowej i Ceramiki opanowano metodę wytwarzania szkieł nanometrycznych, zawierających kwarc stabilizowany domieszkami tytanu, glinu i magnezu, o zwiększonej odporności na pękania i dające doskonałą gładkość szlifowanej powierzchni, przydatne m.in. na podłoża pamięci komputerowych, ale także dla stomatologii estetycznej, jako sztuczne uzębienie imitujące doskonale naturalne.

Prof. Leszek Stoch